El passat dimarts 22 d’octubre del 2019, l’Espluga de Francolí va patir una forta riuada. La pluja, que havia caigut al llarg de tota la jornada, es va intensificar al vespre. Poc després de les 21:00 h el poble quedava sense llum elèctrica però fortament il·luminat per la caiguda constant de llamps. Cap a les 22:20 h començava a còrrer la noticia de que el riu s’havia desbordat i que una riuada havia pres els ponts d’entrada a la vila (cosa que després es va comprovar que no va ser així) i un edifici en el que hi havia dos negocis: el restaurant El Celler i el celler Rendé Masdeu.

El dimecres 23, amb les primeres llums del dia i fent la volta pel veí poble de Vimbodí i Poblet (que també va patir l’embranzida de les aigües) varem poder arribar al nostre centre d’activitats, davant de les Coves de l’Espluga per comprovar la dessolació que el riu Milans  havia provocat: no quedava res del pati exterior ni els arbustos del perímetre, ni cap dels arbres del jardí i de l’aparcament, ni cap joguina del parc infantil, ni la furgoneta ni el remolc… L’edific aguantava però amb greus desperfectes ja que grans troncs van entrar per la paret oest de la gran sala polivalent esmicolant-la i trencant totes les portes i finestres. El que abans era un despatx estava completament cobert de canyes, troncs i fang i no hi havia cap rastre de les taules, cadires, ordinadors i demés mobiliari d’oficina. El fang ho omplia tot: els lavabos, la torres d’escalada amb més d’1,5 metres de restes vegetals i altres deixalles a dins.

El cop va ser molt dur i no creiem possible poder recuperar les forces per tirar endavant.

Tot i això, la veritable riuada ens arribària poc després. Treballadors de Drac, antics treballadors, amics, parents, clients, espluguins i espluguines i gent vinguda d’arreu, homes i dones, joves i no tant joves van aconseguir el que semblava impossible. Treballant colze amb colze i cadascú de la manera que podia en poc més de 3 dies va quedar tot net de runa, troncs i fang i fins i tot es va poder recuperar alguna cosa del material que es guardava al magatzem.

També van sorgir 2 iniciatives per ajudar-nos econòmicament.

La primera és la Riuada Solidària, una iniciativa ciutadana que va sorgir gairebé de seguida per ajudar econòmicament a tots els daminificats (empreses com la nostra, el restaurant, el celler, la Fonda les Disset Font o la funerària Funeconca i també als particulars que han patit desperfectes i pèrdues a les seves cases, vehicles, horts…). Es poden fer donacions o participar activament el cap de setmana del 23 i 24 de novembre en totes les activitats que es duran a terme a l’Espluga de Francolí. Podeu trobar tota la informació a la pàgina web www.riuadasolidaria.cat i a les xarxes socials (facebook, twitter i instagram).

La segona, va sorgir directament dels Dracs. Alguns amics (que en algun cas també han estat ex-alumnes, ex-treballadors i/o actuals reballadors) van llençar una campanya per recaptar fons per ajudar-nos a fer renèixer el Drac. La campanya la podeu trobar a l’enllaç https://www.gofundme.com/f/dracactiu i a les xarxes socials on estem utilitzant l’etiqueta #totssomdracs

Això ens ha donat l’empenta per continuar endavant oferint-vos els nostres serveis per intentar tornar-vos, ni que sigui mínimament, el que esteu fent per nosaltres.

Com va dir el Gonzalo: “La natura ens ha mostrat la seva força i la gent també”

edissenys sonosmedia